Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Jelentős visszaminősítések márciustól- új energiacímkéket kaptak a háztartási gépek

Jelentős visszaminősítések márciustól- új energiacímkéket kaptak a háztartási gépek

2021 március elsejétől újfajta energiacímkékkel találkozhatunk a műszaki termékeket kínáló webshopok „polcain”.

Az új besorolás szerint, a korábbihoz képest jelentősen alacsonyabb jelölések bevezetése után, az eddig használt betű és „+” jelölés eltűnik, ezután csak a betűk maradnak.

Minden készülék rosszabb besorolásba került.

Nemrégiben az EU újraszabályozta a háztartási készülékek energia besorolását. Az újfajta tesztelési módszerben és szabványokban a kategóriákat is definiálták, megszűnnek a korábban használt jelölések. Új besorolást és jelölést kapott minden háztartási nagygép. 2021 március 1. után már csak az új jelölés szerint lehet forgalomba hozni hűtőt, mosógépet, mosogatógépet és szárítógépet. A változást a webshopok termékadatlapjain is kötelező feltüntetni.

 A+, A++ vagy A+++  káosz eltűnik

Az energiaosztály besorolásban az „A” és a sok „+” jelölés mára teljesen összehasonlíthatatlanná tette az egyes készülékeket energiafogyasztás tekintetében. Vásárlói döntésben nem segített, inkább optikai jelentősége volt, egyes kategóriák között minimális volt az eltérés. 2019-re majdnem minden készülék legalább A+ minősítést kapott. Ezt a helyzetet oldotta meg a most bevezetett új szabályozás.

A legjobb gép is csak D kategóriás lesz

Mostantól már nem használják a + jeleket, kizárólag betűk jelölik az egyes kategóriákat. A mostani A+++ gépek D, az A++ gépek E és az A+ készülékek F jelölést kapnak. Az F kategóriát 2024-re teljesen kivezetik. Az új rendszerben a legjobb minősítés az A.. Egyelőre nem kapható A és B kategóriás készülék, a gyártók közötti éles versenynek köszönhetően ez bizonyára nem marad sokáig így.

                                            

Új típusok a piacon

2021 március elejétől az áruházak polcain és a webshopok termékleírásában már az életbe lépett szabályozás szerint kötelező az energiaosztályokat feltüntetni. A szabályozás életbe lépésével párhuzamosan szinte az összes gyártó lecserélte választékát, hatékonyabb és energiatakarékosabb készülékekkel jelentek meg a piacon. Az új energiacímkék tartalmazni fognak egy QR-kódot is, melyet mobiltelefonunkkal beolvasva további hasznos információkat tudhatunk meg az egyes készülékek műszaki adatairól.

Fontos információk vásárláskor

Tartós fogyasztási cikkek vásárlása előtt egyre több vásárlónak fontos az ár és egyéb szolgáltatás minősége mellett, az energiafogyasztás. Mostantól a hűtőszekrények zajszintje, mosogatógépek ECO programjának vízfelhasználása, a televíziókészülékek és a LED lámpák fogyasztása is feltüntetésre kerül az új energiacímkéken. Az új címkék mostantól minden gyártónál és kereskedőnél kötelezően elérhetőnek kell lenni a weblapokon is.

Háztartási nagygépeink aktuális választéka már az új szabályozásnak megfelelően itt elérhető. Nétt körül nálunk https://familymarkt.hu/haztartasigepek/haztartasi-nagygepek 

Árukereső.hu